„Златен син“ на Пиърс Браун – Ревю Дес

DSC_5411

Е, време е за среднощни разговори за книги,  за това добре дошли по всяко време на денонощието. Както сте разбрали от заглавието за синчето на Пиърс Браун ще си говорим. Е може би не точно, но е доста близо…все пак той е писал книгата „Златен син“ и един вид тя е негова рожба. Стига прелюдия нека ревюто започне.

Първата книга ме изтормози с кастовата си система и доста други неща, които можете да видите в предишното ми ревю. В нея сякаш действието вървеше малко бавно.
Е тази книга няма нищо общо! Тук не можеш да си поемеш книжен дъх от действия – били  те политически или чисто физически.Бум!Бум!БУМ! А за края дори не искам да мисля.
И след като това е среднощен разговор за книги, не само разговорите са посреднощ, но и четенето. Е това е от книгите, с които осъмваш.

Оценката ми в goodreads e : Резултат с изображение за goodreads five stars
Затова четете и се изумявайте как ги мисли г-н Браун тези истории.

Толкова за хората, които още не са чели книгата. Прочетете я и се върнете да я обсъдим или с други думи СПОЙЛЕРИ/ ПОДРОБНОСТИ ЗА ДЕЙСТВИЕТО В ТАЗИ КНИГА!!!!!!!

Мда,  освен, че четох до 3 часа и имам 2 листа записки, 2 часа след края се питах това наистина ли стана? Но за края НАКРАЯ. / Ако сте видяли поста ми във страницата ни във фейсбук си спойлнах нещо огромно за книгата и още ме е яд, че го направих/

Действието започва 2 години по-късно, от където ни оставиха Дароу и Пиърс Браун /освен малкия пролог/. Дароу е в Академията и води „измислени войни“ подобни на тези в Института, но в космоса. С Мустанга са РАЗДЕЛЕНИ 😱😱😱 Очаквах това да се случи по-късно в книгата или в следващата в момента на разкритието, но не… От както е напуснал Института като победител няма вести от Арес….Странно!!
Както и подозирах Рок и Такт поне са с него в Академията. Запознаваме се и с нови персонажи като Виктра /сестрата на Антония/, на която изобщо и нямаме вяра!
2 малки вметки : Такт се друса с Демонски прах shout out Касандра Клеър,а  Джем и Сините ходят в СРЕДНОЩНА школа, а ? Как е? ьахьахьха или както се казваше в един филм Nice,a?
Явно за автора е присъщо да започва книгите си със загуба на нещо важно за главния герой. Е и тук както и в първата книга Дароу губи играта или по-скоро взима изпита в Академията втори победен от брата на Касий, Карн.  Все пак трябва да градим нагоре нали? Самия мащаб и загубата още в началото ме потресе – 833 убити в космоса, заради едно състезание с цел обучение. WTF / Май това беше първият ми такъв момент от мнооого/

Срещаме 2-ят най-отвратителен персонаж в тази книга / макар за дълго да го смятах за най-ужасния/ Плиний. Първоначално не е ясно каква му е играта, а когато се изяснява 😡
Е след като този червей убеди АрхиГубернатора, че Дароу не заслужава да е част от семейството се случиха малко неща :
Договора на Дароу ще бъде продаден на търг, макар Белона да искат да го убият и само власта на Нерон ау Август да го е пазила жив до сега!! Евтино излезе мълчанието на нашия Червен да пази тайните на Нерон.
Юлиян е кръстен маминка и вече ни става ясно от къде идва това желание за мъст, макар Карн да е започнал /почти/. Но с тази вражда ме накраха да мразя Юлиян…
Чакала е в изгнание!
Из записки за една книга : Дароу не трябваше да избира да служи на АрхиГубернатора на първо време. Все пак той е Златен и постъпва като такъв нагло и егоистично, бързо забравя постиженията под напора на унижението.

И до тук „скучното“.

Виктра предлага помощ и завежда Дароу при Чакале…е те това е помощ 😡 WTF момент номер 2. Доверието към Виктра спада още. НО…НО помоща на Чакала не е безплатна. Той иска да унищожи синовете на Арес…WTF момент номер 3 макар и доста да се посмях.

f668f176382254f61b97e943b7f9736d

Получаваме вести от синовете чрез Шарлот, която ни съобщава, че Танцьора е мъртъв / сигурно Чакала го е убил/. Определено не очаквах да се срещнем отново с Мики,Евей и Шарлот  така че WTF момент номер 4.
Планът на Шарлот е номер 5. Да взривиш всички важни Златни за отмъщение. Глупав и първичен план. Жестокостта ражда жестокост, Войните не искат свобода, а искат Власт, с нищо не са по-различни от Златните. Шарлот иска да унищожи един внедрен вътрешен човек, постигнал толкова много и научил още повече – ГЛУПОСТ!
А начина по-който го вербуваха за тази глупост беше очевиден още в първата книга. Очаквах повече от Дароу, но все пак и той е Червен – първичен и с проблеми с гнева. Слава Богу и получаваме повече от него. Макар и врагове Златните са го научили добре.  Войната само с Червените както Дароу си я мисли не може да се случи…цветовете трябва да се смесят, кастата да падне. Не може всеки да си мисли какво му е на него и да не се замисля как живеят другите цветове и какво преживяват те. Все пак всички са роби на Златните. Във войните няма егоисти, а обединение. За щастие и Дароу го вижда по-късно в книгата.

Нека поговорим за Ео за момент. Не бях сигурна колко я хаесвам в първата книга, но сега….определено не виждам, това което вижда Дароу в нея. de7c8e1b22fce5951eab907e2b2d9103КАК? Как младо момиче,влюбено,БРЕМЕННО момиче решава да се самоубие, за по-висша цел? И как прехвърляш такава отговорност на някого и си толкова сигурна, че той ще успее? За мен към момента, ако автора не разкрие повече, Ео е абсолютна егоистка и може би прекалено витае в облаците. НЕ, това не трябва да е символ на война. Неизбежно за мен е да я сравня с Катнис. Макар и по-случайност и доста уплашена Катнис винаги имаше план, който зависеше основно от нея…Дори и да следваше чужди идеи винаги разчиташе на своите действия. А какво направи Ео….връчи отговорността на друг и се надяваше за по-добър живот, но какво направи за него? Защо не остана да се бори? / Конспиративна теория: от 1та книга мисля, че е жива и сега с детето на хоризонта…../

WTF момент 5 : Виктра е влюбена в Дароу от устата на Чакала дали е истина? По-скоро не.
И оп Мустанга и Касий са двойка. Това ми се видя доста изтъркан ход от страна на писателя, но после…после.. Браво Мустанг. Сега като се замисля малко напомня за Рисанд..хм…

И нека гражданската война започне. Доказателство за това колко е научил Дароу от Златните за Златните. Макар и по-висши същества за човека никога няма да има нещо по-важно от гордостта и властта. Тук очаквах Дароу да стане Рицар на Гнева, но като всичките ми по-сериозни очаквания нито едно не се осъществи. Пиърс Браун лично мен ме изненада с факта, че Дароу е бил обучаван от Лорн ау Аркос /момент 6/. И после бул 7 Фичнър е взел постана на Дароу 😡😡😡. На този етап Мустанга е загадка за мен : Как има нов Дом?Как това и пречи да е с Дароу / е това ни става ясно после/? И какви ги върши там? /хитруша/. Е след като разбрахме, че Мустанга играе игрички се зараждат нови въпроси : Ще помогне ли на Дароу във войната срещу златните? По-скоро не! Имам повече вяра на Севро, а и ми е любимец. А колко знае Лорн за Дароу и би ли помогнал? Е знаем какви са отговорите на тези въпроси….НЕ / за сега, но имам надежда/, Да и НЕ.

От Тук надолу смятам да коментирам сюжета по персонажи защото всичко става супер динамично!

1ca04fe790acbea51a9984cc47fa8f86

 

Ще започна с малката игричка на Суверена „Истина или Лъжа“. Доста уверено влезе в нея, НО не зададе правилните въпроси. За колко се досети обаче е въпроса?
Поредната Златна с твърде голямо самочувствие, но с повечко покритие от АрхиГубернатора.
С малката си игра издаде доста важна информация, която помогна за завладяването на Марс.

/тук силно се загубих в записките си и си изпуснах част от мнението за нея/

 

 

 

 

Да влзе най-голямата загадка – Ч4akalaакала.
Иска да помогне на Дароу и да му откупи договора. Съмнителна история.
Убива Лето и проправя път на Дароу пред тате. Помага на Куин и изведнъж се оказа лекар. Как? Защо ѝ помага? И какво става между него и Виктра?
За Чакала си пуснах 1ят спойлер, че убива Лорн…. е не мога да сдържам края вече…Лорн умира 😩
С този финал започнах да се чудя кой е по-умен той или сестра му? Спасяването на Мустанга ми се видя съмнителна работа.
С какво пивлече Рок на своя страна ми е също много интересно, но Севро беше прав. Рок е типичния Златен колкото и да му се иска или да се прави на различен….Предател. Такт поне го разбирам, но Рок…
А Дароу определено отпусна гарда пред Чакала и това беше грешка, макар Мустанга да го предупреди. А факта, че Пиърс Браун извъртя така нещата, че почти за секунда да почнах и аз да симпатизирам на Чакала прави книгата изумителна. А края още по-изненадващ.

 

Така тези 2та Севро и Рагнар определено сами любимци. Единия от скоро, другия през цялото време…
Рагнар – след като скоро четох „Магнус Чейс“ и се запознах със Скандинавската митология ми харесва как Пиърс Браун се е заиграл с името му.Новия Пакс /така го кръстих/ ще е с нашите…щом чак плаши Севро няма как да е лош, а имаме гигандски дупки за запълване.
Когато Дароу се разкри на Рагнар и го уплаши ми стана много смешно, но в същото време се за питах никой ли не слухти и няма ли поне Мустанга да чуе и да изостави Дароу? До колкото знаем за сега никой не е чул, но с тези книги никога не се знае. Имах добро усещане за него…само робите биха разбрали битката на Дароу…За това и Мустанга си плю на петите както и очаквах / едно от малкото неща, които успях да предвидя/
Севро – как?Как Севро се е свързал с Танцьора? Как е приел всичко така лесно? Е после разбираме как го е приел така лесно…

Очевидно не мога да се съсредоточа върху нищо друго освен върху слона в стаята – КРАЯ за това…..

f4b21b5d3493887b395610ea51d44d71.jpgФИЧНЪР Е АРЕС…КАКВО? Лошо е, че аз си го споилнах/ на 388стр/…не че бях по-малко изненадана, но беше мн гадно и се надявах да се разкрие в тази книга. И слава Богу така и стана… и от тук хиляди въпроси :
Колко знае Севро за тези начинания на баща си и от кога? През цялото време ли е знаел, че майка му е Червена? Цялата работа с вълците от къде започва? От Фичнър или той го е придобил от Севро? Или просто той е вълка в овча кожа наметнат с вълча?!? Наистина ли Танцьора е вербувал Севро или той е знаел още в института?
Когато Суверена каза на Фичнър, че е предател и аз съм…АХАААА Разкриха го! Още когато го накараха да убие Дароу и той се дърпаше си помислих, че ако нямах спойлер ще се опита да го измъкне по друг начин, но понеже вече знаех кой е нещата се предусещаха, НО това как го е направил автора в книгата ….. Mind Blowing….

След като излях това 2-3 думи и за Архи губернатора. Изключително глупав персонаж според мен. Оставя се всеки да го манипулира : Плиний, Дароу, Чакала. Заслепен от власт и от желанието да има още и още. С отношението си, което има към „вещите“, които смята за непотребни как смята, че ще задържи робите роби? Власта е до време и всеки може да ти я отнеме. С какво толкова смята, че държи Дароу, Чакала и Плиний на своя страна  като 2те двама очевидно той предаде и захвърли, а Плиний е негово малко копие…Странен човек и за това и беше пленен и убит по най-глупавия начин.

76911b3253e6422a0bce8167342bd0adЕдна дума и за Лорн…за него също си спойлнах,че ще бъде убит от Чакала, но определено не очаквах да така…в масово клане и отвличането на Дароу. Харесвах персонажа му и може би само за неговата смърт съжалвах / и до някъде за Такт/. Според мен беше бащата, който Дароу винаги е искал, който заслужава…Още се чудя как би се развила книгата, ако беше отишъл в неговия дом.
Колко от неговия род оцеля и изобщо има ли оцелели?
И по повод на оцелелите дали и Белона няма да изчезнат като род в книга 3?

 

 

 

За тези персонажи имам големи надежди. Определено са едни от любимите ми поддържащи персонажи и силно се надявам да оцелеят. Теодора е най-съмнителна с оцеляването си но…надеждата крепи човека.

Мустанга за мен все още е силно съмнителна личност и персонаж. За нея имах куп мисли преди 2 дни, когато прочетох книгата, но се загубих в бележките си и в този КРАЙ…?
Ясно е, че ще последва Дароу в бунта му, но кога и как остава да видим. А колко е знаела за засадата на брат си също е нещо, което намирам за доста интересно.

Най-важният въпрос сега остава : Какво ще правят с Дароу и след като го познават толкова добре защо го плениха?
Всичите му помошници са мъртви? Освен Севро? Мустанга смятат ли я за такава и как мислят да действат срещу нея?
Как ще се спаси Дароу и какво ще прави сега когато е САМ?

Е това бяха моите объркани мисли, но това е сложна книга с много ужасен край. Ужасен по най-добрия начин.

Ето така се чувствам и аз и за това и ревюто ми изглежда по този начин

 

Също можете да погледнете и ревюто на Katytastic, с която споделяме едно мнение за всичко, за което съм забравила да ви напиша.

Advertisements

One thought on “„Златен син“ на Пиърс Браун – Ревю Дес

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s