„Ангелско нашествие“ на Сюзън Ий – Ревю Дес

Макар да съм от скоро в книжното общество това не ме спира да черпя вдъхновение от колегите и надявам се един ден приятели за това какво да чета.
Един прекрасен слънчев ден реших да изгледам всички ревюта на „Четат ли двама“, чиито книжни заглавия ме примамват и да съставя списък с „Препоръки“. Направих го по две причини:
1во : За да наваксам с познанията за издадени и издавани книги ( тъй като открих любовта си към книгите, а и книжното общество сравнително скоро )
2ро : За да видя дали ще ми хареса идеята на книгата, какво усещане е оставила тя в хора, които имат подобен на моя вкус и после да забравя за това и да подходя към книгата като към нещо неизвестно, но със знанието, че е хубаво.

Както вече сте разбрали от заглавието ще ви споделя моите мисли и емоции от книгата „Ангелско нашествие“ на Сюзън Ий издава Емас.

Както вече казах по-горе хванах тази книга по препоръка на Райс и естествено не останах разочарована. Въпреки че не си падам по американските идеи за апокалипсис тази книга и самата представа на авторката за такова събитие е доста освежаваща и интересно поднесена.
Дадох на „Ангелско нашествие“ книга 1ва от трилогията „Пенрин и края на дните“ 5 ⭐ макар да избягвам изцяло да оценявам книги (всички книги от поредицата вече са на българския пазар). Дали оценката ми се дължни защото предишното заглавие, което четох не беше кой знае какво или защото това беше страхотно все още не съм решила. НО книгата определено дойде като глътка много свеж въздух след като някой те е стискал за врата.

https://68.media.tumblr.com/2244e7a7c0be3f666a68f5573a46b7dc/tumblr_olle55HIVj1un3vg7o1_r1_500.gif

Ако сте стигнали до тук значи вече сте чели книгата и знаете за какво става въпрос. Вместо да ви оставям анотацията ( която и сами можете да прочетете, ако потърсите книгата) мисля да ви разкажа за своето преживяване, мисли и теории зародили се от апокалиптичното нашествие на Ангели. СПОЙЛЕРИ!

След като прочетох „Софийски магьосници“ взех решение за себе си не само да подхождам към книга без да знам нищо конкретно за нея, НО и да сменям мини жанра в книгите YA и фентъзи, които обичам. Да редувам магии и ангели, вампири и зомбита, утопии и книги за полубогове, за да избегна сравненията между книгите за магии или вампирските такива и така нататък.

И въпреки че казах, че искам да избягвам сравненията това няма как да се случи напълно ( поне при мен ). Естествено началото ми заприлича на „Игрите на глада“ : Момиче грижещо се за лудата си майка и малката си сестра на сред упадък на страната. Но това сравнение бързо умря след появата на Рафи (Изобщо не ми хареса, че го наричат Рафи. Звучи ми все едно е малко момченце, а не силен млад мъж – Архангел. И може би заради това чувство пропуснах цялата работа с това, че е Архангел макар да подозирах, че е Рафаил). Не ми хареса, че трябваше да чакам до 10та глава, за да науча името му (понеже не четох анотацията).

Доста странна и интересна за мен беше динамиката между Пенрин и майка ѝ. Главната героиня доста спокойно се отнасяше относно локацията на майка си, действията ѝ и всичко останало. Дали защото я смята за луда и опасна? С течение на книгата в мен се зароди теорията, че може би все пак Пенрин е нефилим (което да обяснява лудостта на майката), но тя беше прободена (несмъртоносно) след като децата на ангели и хора бяха представени като чудовища-канибали (далеч не такива каквито ги познаваме от други заглавия, в които има персонажи с ангелска кръв). И все пак смятам, че майка ѝ не е просто луда, а може би е видяла тези неща, за които постоянно говори и всъщност има опит в ангелския свят. И може би да това малко я е подлудило или по-скоро ожесточило, но не смятам, че тази жена напълно си измисля. Ако е така как стигна до гнездото невредима? Как стана охранител на гнездото? Единствената жена охранител. Защо не се изненада от експериментите с хора? И още куп въпроси относно нейния персонаж и предполагаемата ѝ лудост.

И за състоянието на Пейдж също имам теория. Може би не майка им я е наранали, а ангел? Демон? Има нещо гнило с нараняването и отвличането на Пейдж. Дали могат да експериментират с всяко дете или има някои по-специални? И дори и неизбежно да сте направили връзката Катнис-Прим и тя бързо е умряла след като разбираме за канибала Пейдж. Дали ще могат да я поправят или цялата спасителна мисия ще иде по дяволите завършвайки със смъртта на Пейдж. Според мен малката сестричка няма да изкара до края на поредицата. Предвиждам героична смърт. Да се жертва за сестра си или ангелско отмъщение.

dominiquewesson:  Paige Young from Angelfall (Penryn & the End of Days)Wacom Intuos Pen&TouchPhotoshop CS2, about 15 hours.

Интересно е също и защо са им такива деца? И защо са им ангели скорпиони?Ангелите почти са унищожили света какъв е смисълът от тези игрички? Едва ли това е Божието желание. Цялостното унищожение е доста съмнително за мен и може би извира от непознатата за Пенрин и нас ангелска политика. Незнанието за мен е едно от страхотните неща в  книгата. Знаем за тези нови образи на ангелите много малко. А това, което сме знаели се оказва лъжа. Но дали или е просто плод на разрива в ангелската политика? Това, че авторката ни оставя в неведение за света на ангелите ми допада и ме привлича към следващатра книга. Искам да знам още. Да задоволя всеки въпрос възникнал от спестената в 1та книга информация. Спестена, но без да ощетява света, персонажите или повествованието?

 

Angel apocalypse say WHAAA...  It's just how I picture the world of Angelfall with Raffe and Penryn!И говорейки за политика вече няма как да не разнищим и Рафи разбира се.
Той е типичният персонаж за жанра : лошото момче с добро сърце, мистериозен и красив грубиянин търсещ любовта без дори да го подозира. Това, че е ангел е просто бонус към лесния за обикване персонаж.
До главата, в която срещаме Йосия се чудех какво е прегрешил, за да му отрежат крилата. Но щом се намеси политиката всичко се изясни. Е не всичко, но поне причината за осакатяването на Рафи освен очевидната завист.
И след като разнищихме връзките на Пенрин с всички освен с Рафи се чудя какво още чакам, че не го правя?
За всички е ясно, че тази работа няма да я бъде без междувидова любов. Все пак това е YA фентъзи. Друго хубаво нещо в тази книга е начина, по които се случва тази любов. Не е натрапчива или твърде сладникава. Дава възможност на персонажите да израснат първо като личности, а после и като двойка.
През цялата книга се чудех кога ще се целунат и определено мислех, че ще е замазано като начин за прикриване от някой. Определено не очаквах ТЯ да подходи първа към целувката в опит да му помогне да се отърси от лошите мисли и чувства.
И като споменах, че е грубиянин това ме свари неподготвена ( особено след самото описание на целувката..), но и ме забавлява доста.

– Трябва да знаеш. Аз дори не те харесвам.

Друго нещо обаче, което ми е доста интересно е до колко Рафи е бил запознат с експериментите с хора и най-вече тези с децата? Все пак отиде в лаборатория, която му е добре известна като местонахождение. Доста добре познава и главния лекар/експериментатор. Колко влияние ще окаже това на връзката им с Пенрин? Макар края да не го подсказа с нищо се съмнявам да няма никакви отражения.

Свързано изображениеСега когато лошите ангели смятат, че са унищожили Рафи слагайки му тези гротескни крила дали той няма да помогне на хора да въстанат :
1во за свое собствено отмъщение
2ро може би не всичко е такова каквото изглежда.
Разбира се това би било много трудно без още малко ангелска подкрепа. Надявам се в книга 2 да ни представят малко от мъжете на Рафи и дано повечето останат лоялни и помогнат за каузата, която ще е с цената на Истината за нападението над Земята.

Разбира се какво е война, нападения над света ни без Съпротива. Въпреки че Пенрин смята света за изгубен се оказва, че все пак има хора готови да отвърнат на удара. Макар и смятани за маймуни, хората се оказват достатъчно изобретателни да се скрият, изхранват сравнително добре и да притежават оръжия. Въпреки че не разбрах оръжията им способни ли са да убиват ангели ( Рафи не каза ли в началото, че само ангелски меч може да ги убие? И все пак този, които му отряза крилата не умря от раната на корема си).
Интересното тук е как са успели Съпротивата да влязат в гнездото и да го проучат? Дали ангелите пускат прислугата си да излиза извън гнездото? Ако да това е основната им грешка – подценяването (като всички злодеи подтисници).
А дали това е единственото гнездо? Съмнява ме. Другият вариант е да няма толкова жертви сред ангелите и да се организират бързо другаде.

 

Толкова от моите мисли и чувства за Пенрин, Рафи и унищожения от ангели свят. А какво е едно книжно ревю/препоръка без препоръки и към колеги в начинанието на Препоръчването.
Паралела, които прави Кристин от polandbannansbooks между Рафи и Пейдж е много интересен.
А за едно красиво изказано ревю на книгата можете да погледнете и това на Рали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s