„Ангелски свят“ на Сюзън Ий – ревю Дес

Абе къде е Рафи?

Когато четеш книга и си я харесал (или пък не) определено първото нещо, което прави книжния лъв (или червей) е да провери някой споделя ли мислите му. А ако не защо… Е аз вече го направих и е време да изкажа и моята позиция за книга 2ра от поредицата „Пенрин и края на дните“ на Сюзън Ий – „Ангелски свят“. За България издава Емас.

Книгата беше изключително интересна. Също както и сестра си (първата книга) проследяваме какво би се случило, ако ангелите не отговарят на представата ни за тях и решат да завземат света ни вместо да ни пазят. Във втората книга читателят навлиза по-дълбоко в ангелския свят и политика заедно с Пенрин.
Интересна вихрушка от емоции. Ако още не сте хванали тази поредица : Какво чакате още?
Дадох 5 звезди на книгата. Пак ще кажа, че не харесвам апокалиптични теми, но щом давам втора 5тица по ред това трябва да ви говори доста за поредицата.

Ако сте стигнали до тук и още не сте чели поредицата Довиждане. Прочетете я и се върнете да я обсъдим. Спойлери!

Прозрачна ли ще бъда, ако кажа че първата ми мисъл беше кога ще се събрат Раф и Пенрин? Определено не очаквах да се разделят в края на първата книга и затваряйки я това беше първата споходила ме мисъл, която ме държа до събитието.

Следващата ми мисъл естествено беше за Пейдж. Дали е участвала в нападението на Рафи в гората? А още по-интересно ми е как ги „активират“ ангелите. Рафи каза, че имената имат голяма сила. Дали ангелите връщат децата на родителите им, за да назоват имената им и така да ги активират?

Първата книга остави много важен въпрос : Колко жертви дадоха ангелите при нападението над гнездото? Е както и подозирах от взрива и последиците от него не е загинал нито 1 ангел. Ранени – да, загинали – 0.

След един известен брой страници най-важният за мен въпрос беше – Къде по дяволите е Рафи? И въпреки че дълго време мислех, че отсъствието му е голям минус за мен в книгата, след като я завърших и изгледах ревютата на Райс и Кристин няма как да не се съглася с тях, че все пак начинът, по който той присъства индиректно в книгата е доста добър. Факт е, че научаваме повече за Рафи и ангелския свят в негово отсъствие. А колко готино е, че мечът ни прави свидетели на цялата тази история и чувства? След като меча има нов собственик (който дори не е ангел) според мен чрез тези сънища и видения, освен да и покаже историята, изгражда връзка с нея. Помага ѝ да стане това, от което и двамата имат нужда – достойна да го притежава и използва, войн.

Резултат с изображение за woman with knife

Майката на Пенрин е друга бира обаче. Луда друг път. Коя луда жена, майка незаинтересована от децата си ще им сложи проследяващи устройства. Но този факт дава отговор на много неща от нейното поведение. Защо изчезва и как винаги успява да открие Пенрин в първата книга. Макар книгата да не ни даде други по-конкретни факти за мен тази жена не е луда. Или поне не напълно и безпричинно. Все още си мисля, че има много повече информация за ангелите и чудовищата от по-голяма част от хората. Опит. Но може би има един малък недостатък – Колко пъти Пенрин се преоблича с чужди дрехи? И все пак това определено е образът, които ми е най-интересен.

2 пъти в бележките си съм писала „КЪДЕ Е РАФИ?“. Притеснението ми взе да се засилва и той се появи…. За около минута. В тази минута успяхме да разберем, че е успял да се възстанови от операцията, да свикне с новите си крила. Научихме също и това, че новите крила са по-добри в битка, но не носят уважението, което малко или много са си заслужили ангелите. Този факт отговаря до някъде защо сложиха тези крила на Рафи – политически ход за уронване на репутацията. Остава въпросът дали накрая все пак ще смени крилата с куки за тези с пера? А дали няма да избере да остане без крила? Това ще разберем само, ако продължим с поредицата. А това е неизбежно любопитството ми е твърде голямо, а поредицата е твърде добра, за да бъде оставена и за миг (дори за ревю, но винаги е по-добре да се пише с пресни спомени и чувства).
Е Рафи се появи и разбира се не успя да види Пенрин и изчезна яко дим… тц тц. Грозни мисли ме налягат (Ще се съберат в края на книгата).
Резултат с изображение за penryn sword

Естествено Пенрин загази в поредната геройска мисия. Със залавянето ѝ се случи немислимото. Тотална раздяла с Рафи след като се наложи да остави меча. Чао Мечо Пуки (какво име само и реакцията на Рафи, когато разбира – Безценна). Няма как да не отделя минутка време, за да обсъдим дегизировката на меча. Мечът Мечо Пуки скрит зад мече с поличка (mind blown). Хитро или просто извратена шега?

 

 

Алкатраз. Адът на Земята. Първоначално мислех, че може би там е новото гнездо. Да ангелите си падат по лукса, но защо да не заложат на сигурността. Е Сюзън Ий смаза тази моя идея и се изплю на нея. Всъщност Алкатраз е фабрика за производство на уродливи, смъртоносни чудовища с всякакви форми и размери. Не дискриминират по пол или възраст! Всички са добре дошли. Или по-скоро добре натикани.
Най – накрая разбираме и за този експеримент на ангелите. Произходът на скорпионите е ясен! Били са хора (първоначално мислех, че експериментират с по-нишите си прослойки). И ако това не е най-откаченото за производството им отговаря човешки доктор. Но и той има доста какво да каже по въпроса.
1во от него научаваме част и от миналото на Пейдж и как се е привързала към Белиал.
2ро Същата тази малка и невинна до скоро Пейдж е единствената ни надежда.Резултат с изображение за crazy dance gif

283 страница🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉 Срещнаха се. И то по какъв начин. И двамата са под прикритие, и двамата са изключително загазили. Но за пореден път ни доказват колко са добри като двойка, като партньори в престъпленията.
Пияни ангели притиснати към разврат с човешките дъщери, дилър на ангелски органи и скакалците на Апокалипсиса. Ето това е политическа кампания. Какво би могло да се обърка освен ВСИЧКО!т
Трябва обаче да му го признаем на Уриил – толкова усилия, за да бъде избран за Вестител и да унищожи света ни. Това е отдаденост. Да създадеш по особено жесток начин изверги, за да подлъжеш безцелни ангели към унищожение. 👏👏
Естествено какво е политическа кампания без един хубав тупаник и малко преследване. Най-интересното за мен в целия този екшън беше, че още един меч позволи на Пенрин да го държи. Защо?

И ако си мислите, че това беше всичкия екшън жестоко се бъркате. Следват епична битка и голямо разкритие.
А именно :
Пейдж, малката сладка Пейдж, има способността да контролира скорпионите. Напада Белиал, което беше неочаквано за мен, а скорпионите следват примера ѝ. И не само това, но им помагат и в битката срещу всички останали ангели. Кой би предположил, че бягството ще е възможно благодарение на най-големия враг на Пенрин и Раф – скорпионите. Свързано изображение

Сега като се замисля този край доста ми напомня за края на „Дивергенти“. Подготвя ни за финалната глава, големия екшън и края на историята. А какъв ще бъде той….ще разбера до няколко дни.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s