Топ 5

Здравейте, нощни дракони.

Днес ви обстрелваме не с 1, а с цели две теми от топ 5. Тъй като и двете бяхме заети през изминалате седмици и пропуснахме 2 теми, но бихме искали все пак да споделим мнението си с вас..
А ще го направим в познатите ви вече цветове зелено за Лина и лилаво за Дес.

Темата за седмица 28 март е:

Favorite Teachers/Mentors

Любими Учители/Ментори


От създаделите на друпата и темите ни молят да не казваме никой от книгите за Хари Потър и аз лично ще се постарая. А аз, Лина, ще се въздържа да направя този топ 5 в частност. С условието да отсъстват учители от Хогуортс ще се принудя да копирам два от отговорите на Дес и пак няма да събера за топ 5. Но пък се включвам във втория топ 5. 😂😂😂

5. Хеймич Абърнети – „Игрите на глада“

Нека бъдем реалисти. Хеймич е алкохолик, не особено надежден човек. Но Катнис оцеля през първите игири, опазена беше и през вторите и бе превърната в символ на надеждата. И Хеймич имаше огромна заслуга за това. Няма какво да си кривим душата. Без съветите му по време на тренировъчния лагер, без мехлема и канюлата в Игрите всички щяха да са пътници, а бунтът трябваше да чака поне още 75 години.

4. Келсайър – „Мъглороден – Последната империя“

Реално погледнато това е още един противоречив учител, но това не го прави по-малко способен. Ако не беше той Вин вероятно щеше да умре в някоя кръчма без дори да подозира на какво е способна.

Макар да съм силно против методът му на мотивация към бунтовничество, Келсайър остава един от малкото учители, които са добри с учениците си, мотивират ги положително (през повечето време!) и знаят реалните способности и граници на себе си и на учениците си.

Art by Marc Simonetti

.

3. Матео / Танцьора – „Червен изгрев“

Без всички тези учители нашите главни герои нямаше да са това, което са. Но в случая на Дароу той трябваше да се превърне в напълно друг човек, в нещо ново (Стрела това ти ли си? 😂). Не просто да осъвършенства това, което има. Ето защо тези учители са изключително важни за тази класация. Ако всички останали герои са били нешлифовани диаманти преди да попаднат при своите ментори, Дароу беше графит нуждаещ се от много обработка, за да заблести както само той си знае. И 80% от неговият блясък се дължи на гореспоменатите ментори. Двама, защото всеки му даде нещо различно. Но едното не може без другото. Различни видове познания необходими за една и съща цел.

поради липса на подходяща картинка

2. Рисанд – „Двор от мъгла и ярост“

Къде щеше да е красавицата, ако звярът не я беше научил да чете? И не само. Ако не беше Рис, Фейра щеше да е размазано петно под обувката на Амаранта. Дори смятам, че няма нужда от повече коментар.

art by cocotingo

1. Магнус Бейн – „Реликвите на смъртните“

Трябва ли дори да споменавам само колко пъти Клеъри е търсила помощ, насока или лек при Магнус. А след една определено връзка Магнус се превърна в личната уикипедия на всеки от младите ловци.

Темата от 21 Март е :

Favorite Science Fiction & Fantasy in Other Media 

Любими научнофантастични и фентъзи НЕЩА в други медии


Такива могат да бъдат филми, сериали, игри, анимета и подобни…

Тъй като съм възрастна, не гледам анимета, рядко играя игри, а модерните изобщо, затова ще се насоча към филми и сериали. И аз също ще се насоча основно към малкия и голям екран за тази тема. 🙂 

5. Хари Потър

Тъй като в тази тема няма ограничения относно тази поредица веднага я запращам в лицата ви след като се борих толкова да не спомена ментори от нея.
Да, филмите не са като книгите, но са едни доста интересни и вълнуващи екранизации. И дори и да имат пропуски в доста насоки беше и все още е страхотно да видиш как магията оживява. Да пораснеш с актьорите беше също толкова забавно колкото да израстнеш с Хари от книгите.

5. „Карибски пирати“

Тези страхотно направени филми винаги ще са сред фентъзи фаворитите ми. Филмът е с еднакво количество комедия и вълшебства, а тази комбинация е доста печеливша и това си личи.

4. „Красавицата и звяра„ / „Пепеляшка“

Най-новите екранизации на тези прекрасни дисни приказки. Направени страхотно, магически, за малки и големи, за влюбени и самотници. Докосващи и красиви определено се нареждат сред моите любимци.

4. „Хрониките на Нарния“

Когато си изгледал толкова много фентъзи филми е много трудно да се вместиш само в топ 5, но ще трябва да включа великолепните хроники на Нарния. Първият филм ми беше любим докато бях дете и съм го гледала наистина много пъти. Но и сега, като *почти* възрастен човек не ме отегчава или разочарова. А колко пъти съм желала да вляза магическия гардероб и да вляза в един свят на невероятни вълшебства… Филмът достойно се нарежда до останали мои фентъзи фаворити като „Лабиринтът на фавна“ и „Алиса в страната на чудесата“.

3. „Бъфи убийцата на вампири“

Помните ли този сериал. Много преди „Здрач“, без блестящи вампири и с много екшън. А и си имаше и Ейнджъл. Какво повече би могъл да иска човек особено по онова време.
Явно вампирите винаги са ме привличали.

3. „Имало едно време“

Много приятен за гледане сериал, особено първите сезони. Има си приказки, вълшебства, приключения, но и действието е адаптирано по интересен и новаторски начин.  

2. „Грим“

Ако не сте гледали Грим бих искала да ви попитам 3 неща :
1. Къде сте били до сега?
2. Защо?
3. Какво чакате още?

Грим е сериал, базиран (до някъде) на приказките на братя Грим, duh.
Грим е човек, който успява да вижда чудовищата сред нас и да ги контролира, а когато се наложи дори и да ги елиминира. Имате ли нужда от повече, за да го гледате?
Страхотен е и силно, силно го препоръчвам.

2. Приказните адаптации

Стига, твърде жестоко е да се иска да посоча само една вълшебна приказка. 😀 Все пак Дисни изкарват някоя нова адаптация почти всяка година, а и класическите анимации не са за изхвърляне. Любимите ми приказни адаптации са Рапунцел и разбойникът, Пепеляшка, Мулан, Красавицата и звяра, Спящата красавица и т.н. Най-накрая сигурно ще съм изброила всички. Но пък приказките са си приказки, независимо, че порастваме. 

1. Деймън … ььь.. „Дневниците на вампира“

Както казах вампирите винаги са ме привличали, макар Стефан да не е сред тях. И да сериалът имаше своя спад след напускането на българската актриса Нина Добрев, но финалът направи нелош опит да се върне в правия път.
Екшън, драма, любов, кръв, секси мъже и жени и злодеи като Клаус и Кай. На мен не ми трябва повече, за да го наредя сред любимите ми.

1. „Звезден прах“

Филмовите критици казват за този филм, че не е много качествен, но пък от първия път, в който го гледах ми стана любим. Има си всичко, за което фентъзи маниаците си умират – епична любов, вълшебства, магически светове, заклинания, зли вещици и феи кръстници  😀 и всичко това без да липсва хумор и комплексност на сюжета. Ако харесвате подобни филми „Звезден прах“ ще ви допадне, а в допълнение ще добавя и почетно споменаване за „Приказка за Ела“, друг много симпатичен и весел филм.

Вашият коментар